Blog

A játékok szerepe a gyermekek életében

2020.11.24 11:06
A játékok szerepe a gyermekek életében

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki tisztában van a játékok fontosságával, és hogy te is tudod, a játék elengedhetetlen része az életünknek. De azon gondolkodtál már, hogy miért? Mi a játékok szerepe a gyermekek mindennapjaiban és mi a miénkben?

A fejlesztés, mint feladat egyértelmű. A játék, a játszás olyan különleges tanító, nevelő és fejlesztő hatással bír, amivel semmi és senki más. Ki ne hallott volna a játékos tanulás jelentőségéről? Ki ne ismerné a bölcsődék és óvodák által képviselt játékokra épülő pedagógiát? Mégis hajlamosak vagyunk az otthonainkban erről teljesen megfeledkezni. Annyira begyűrnek bennünket, felnőtteket a szürke hétköznapok, annyira sokat dolgozunk a gyermekeinkért, hogy végül épp rájuk és a velük való játékra nem marad semmi időnk és energiánk. Pedig a játékok szerepe óriási!

 

Te milyen gyakran játszol otthon a gyermekeddel?

Miből áll ez a játék? Letudod pár percben, vagy száz százalékig a kicsikre fókuszálsz közben?

Alapvető fontosságú, hogy ha a gyermekünkkel vagy gyermekeinkkel játszunk, ne figyeljünk másra:

  • ne nézzük közben a telefonunkat,
  • ne akarjunk még elintézni 1-2 sürgős teendőt,
  • ne éppen akkor akarjunk felmosni.

A valóban egymásra koncentrálás meghitt együttléthez és kapcsolódáshoz vezet. A közös játéknak hihetetlen ereje van mind a szülő-gyermek kapcsolatra, mind a gyermek lelki egyensúlyára nézve. De ennek a játéknak nem kellene megállnia egy-egy bábozásnál, vagy autó tologatásnál. A játékok szerepe nem csak ez.

 

Játszani mindenhol lehet és kell is!

Onnantól kezdve, hogy reggel felkeltek, minden perc újabb játékra ad lehetőséget. Lehet játszani felöltözés közben, reggelizés közben, de még fogmosás alatt is!

Az óvónők is játékos formában tanítják a gyermekeknek az öltözködést – kitérve közben matematikai és logikai fogalmakra, természetismeretre és mozgásfejlesztésre. Neked persze nem kell ennyire tudatosnak lenned, de egy-egy mondóka, vicces mozdulat és rengeteg mosoly ilyenkor is felbecsülhetetlen értékű.

A gyermekek imádják a versikéket, dalokat. Miért ne költhetnétek ti is saját titkos mondókákat? Ha valamelyik igazán remekül sikerül, akár Emlékőrző print formájában is megörökíthetitek azt. Ezeknek a soroknak később is óriási jelentőségük lesz. Ahogy a gyermeked kedvenc játékainak is.

 

A játékok szerepe a szívünkben is megmutatkozik

Gondold el, milyen boldoggá teheted a gyermekedet, ha nem csak a kedvenc babájával, hanem VELED és a babájával játszhat vagy sétálhat együtt. Szülőként te is tudod, hogy a szívünk a szeretett személyek számának növekedésével „egyenes arányban nő”. Ugyanígy érez a gyermeked is: szeret téged, de szereti a kedvenc játékait is. Ha pedig minden szerette együtt bolondozik, ő lesz a legboldogabb ember a világon.

Hogy néha unalmasak ezek a gyermeki játékok? Hogy nem mindig van kedved leülni babázni? Megértjük. Azt is, hogy mellette még ezer dolgod lenne. De ha elengeded egy fél órára a gondjaidat és csak a gyermekedre figyelsz, olyan szeretetet és nyugalmat kaphatsz, sőt olyan önfeledt perceket élhetsz át, amelyek téged is visszarepítenek a gyermekkorodba. Hiszen a játékok szerepe éppen ez: boldoggá tenni mindenkit.

Ne hagyd ki ezt a lehetőséget! Ajándékozz akár magadnak vagy a társadnak is játékot! Nézz körül a Katalinka webshopban, ahol prémium minőségű termékek közül válogathatsz. Ha kérdésed van, írj nekünk itt vagy a Facebook-oldalunkon keresztül.