Blog

Benti játékötletek őszre

2020.10.26 15:29
Benti játékötletek őszre

Bár a benti játékok elméletileg függetlenek az időjárástól, azért úgy hisszük, ez nem feltétlenül van így. Hiszen a különböző évszakok mindig más-más inspirációval szolgálnak, ezért ebben a blogcikkben kifejezetten a hűvösebb időszakhoz kötődő játékötletek szerepelnek. Menjünk is időrendi sorrendben.

Hogy mit értünk időrend alatt? Onnantól kezdve, hogy megérkezünk a házba, azonnal kezdődhet is a játék. Bizony, bizony, már a levetkőzéssel. Ha több kisgyermeked is van, akkor eleve adottak a versenyhelyzeteket, de ezekkel mindig óvatosan bánjunk. Nem szerencsés például feleslegesen állandóan „hátrányba hozni a kisebbeket”, akik valószínűleg finommotorikában még alul maradnának a nagyobb tesóktól. Éppen ezért a verseny mindig szóljon az adott gyermekről. Nézd csak!

Játékötletek megérkezéshez/induláshoz

Milyen gyorsan veszed le vagy fel a kabátot?

Jó, ha van a kezedben egy stopper vagy a telefonod időmérője ehhez a feladathoz. A lényeg, hogy a gyermek vagy gyermekek magukhoz képest minél jobban teljesítsenek. Mérd meg, hogy normális esetben mennyi idő alatt tudja a kicsi levenni a kabátját és a cipőjét, majd kérd meg, hogy ugyanezt ismételje el olyan gyorsan, ahogyan csak tudja. Az eredmény feljegyezheted egy lapra, amelyet kitűztök a hűtőre. 

Érdemes hetente több alkalommal is megnézni, tud-e a gyermeked rekordot dönteni. Ha úgy gondolod, nálatok inkább az elindulás a keményebb (idegőrlőbb, kikészülősebb, könyörgősebb) rész, játsszátok olyankor ezt a rekorddöntős feladatot.

Lehetsz te is a főszereplője, így a gyermek biztosan elkerüli a kudarcélményt és neked fog szorítani. Ha pedig valamelyik nap lassúbb lennél, megtaníthatod a kicsit arra, hogy nem lehet mindig nyerni. Így két legyet ütsz egymásra:

 • elsajátíttathatod a kudarcélmények normális feldolgozását és
 • időre el is készültök bölcsibe, oviba vagy iskolába menet.

Elpakolósdi

Szintén induláskor játszhatjátok az Elpakolósdit.

A gyermekek szerencsére minden pillanatot igyekeznek játékkal tölteni, aminek csak egy hátránya van: a rumli. Csináljatok ebből is versenyt! A stopper továbbra is jó eszköz hozzá, már csak ki kell adnod az ukázt, hogy a cél 3 percen belül összeszedni a játékokat. Ezzel fejleszted a gyermek időérzékét és koncentrációs képességét is.

Továbbfejlesztett változat, amikor célbadobósat játszotok pakolás közben. Nincs is annál vidámabb, mint amikor a játékdobozba kell betalálni a legókkal, vagy bármi más apróbb tárggyal.

 

Őszi játékötletek bentre

Adja magát, hogy termésekből készítsetek képeket. Fókuszáljunk most azonban másra!

 1. Ha séta közben gyűjtöttetek mogyorót, gesztenyét, leveleket stb., azokat ragasszátok fel egy képkeretre. Utána az egészet lefesthetitek (lefújhatjátok) akár egyszínűre is, így igazán impozáns lakásdekort kaptok, amelybe bele is tehetitek a kedvenc őszi sétás fényképeteket magatokról.
 2. A gesztenyékkel azonban szintén lehet mást is játszani:
 • dámázni, vagy más társasjátékhoz bábuként „alkalmazni”,
 • versenyt gurítani,
 • autópályát építeni,
 • lefesteni, mint a kavicsokat vagy a hímeseket,
 • bábozni, illetve
 • (szintén) célbadobózni is.
 1. A mogyorók összetört héjából vagy a makkok „kupakjából”mozaikképeket tudtok ragasztgatni. Ha tojáshéjból lehet, miért ne szabadna így is, nem igaz?
 2. A faleveleket, apróbb gombákat pedig ékszerbe is foglalhatjátok némi epoxigyantával, de ezt inkább csak nagyobb gyerekekkel javasoljuk.

 

Katalinka-játékötlet a legkisebbeknek

Ha viszont még egészen kicsi a gyermeked, vedd elő a Katalinka címkekockákat, vagy rágókákat és játszatok mászósat. A cél az, hogy a kicsi utolérje az előtte haladó kockát (rágókát), amelyet húzol vagy gurítasz. Ez egy kitűnő mozgásfejlesztő és kúszás-mászásra ösztönző feladat. Ha még közben énekelsz is, a kicsi biztosan lelkesen fogja követni a tárgyakat.

Próbáld ki a fentieket és írd meg nekünk, nálatok melyik feladat vált be a legjobban. Ezt megteheted a Facebook vagy az Instagram-oldalunkon is, ahol értesülhetsz a legújabb játékainkról, akcióinkról, Katalinka-hírekről. Várjuk a te játékötleteidet is!