Blog

Őszi játékötletek szabadtérre

2020.10.09 09:00

A játék az életünk lételeme. Mindegy, hogy felnőttek vagy gyerekek vagyunk, sőt az is, hogy nagyszülők vagy kamaszok, játék nélkül nincs semmi értelme a mindennapjainknak. A Katalinkánál nem véletlenül készítünk cuki macikat és nyuszikat, címkekockákat, de akár különleges dekortermékeket is. Hogy ez utóbbi nem játék? Attól függ, honnan nézzük. Mindjárt meg is magyarázzuk és mutatunk 7 játékötletet is.

 

 

Minden játék körülöttünk

 • Játék egy fa, amelyre fel lehet mászni;
 • játék egy kis híd, amelyen át lehet menni a patak fölött;
 • játék a legkeskenyebb ösvény az erdőben, vagy akár egy parkban is, ahol tyúklépésben vagy egyensúlyozva lehet bohókázni.

Érted már? Játszani mindenhol és mindennel lehet. S hogy ez miért fontos? Mert játék közben garantáltan kikapcsolódunk mi is, szülők. Rövid percekre vagy akár órákra szabadnak és boldognak érezhetjük magunkat. Akkor is, ha a kicsi még nagyon kicsi. Ehhez pusztán arra van szükségünk, hogy kinyissuk a szemünket és a szívünket, és az alábbi játékötleteket megvalósítsuk. Úgyhogy fogjuk kézbe, ölbe a gyermekeinket, elő a hordozókkal, babakocsikkal, kismotorokkal vagy futóbiciklikkel, és irány a szabadtér!


 

Játékötletek a parkban

Ha nincs a közeletekben erdő vagy határszél, a városi park is tökéletes helyszín.

 1. Gyűjtsetek gesztenyét, mogyorót, leveleket, és alkossatok belőlük képeket ott helyben.
 2. Rakjátok ki a gyermeketek nevét falevelekből.
 3. „Írjatok” számokat gesztenyékből vagy
 4. építsetek a termésgyűjteményből hegyeket.

A gyerekek imádják, ha pakolgathatnak az egyik dömperből vagy vödörből a másikba! Használjátok ki ezt a „tulajdonságukat”.

 1. Becsempészhettek egy kis matematikát is a játékba azáltal, hogy boltosat játszotok: legyen a falevél a bankjegy, a termések pedig az árukészlet. Hidd el, ez a fajta szerepjáték nagy sikert fog aratni.
 2. És hogy ne vesszenek el ezek az értékes kincsek, igen, jól sejted, vigyétek haza. A különböző gesztenyefigurákat már nem kell neked bemutatnom, ugye? Készíthettek cicát, sünit, de falevelekből képeket, sőt a segítségükkel dekorációt vagy üdvözlőkártyát is. Olyan szépek a kapukra vagy ajtókra felakasztott őszi ékességek! Éljétek át együtt az ősz varázsát!

 

Játékötletek az erdőben

 1. Ha olyan szerencsések vagytok, hogy van a közeletekben egy erdő is, rendezzetek mini akadályversenyt:
 • lóghattok hintázva az ágakon;
 • készíthettek szlalompályát egy szélesebb úton kövekből kirakott bólyákkal;
 • tarthattok madármegfigyelést (Ki hányat lát 5 perc alatt);
 • gyűjthettek lehullott vagy letört ágakat és készíthettek belőlük halmot, amelyet aztán át kell ugrani;
 • ugyanezekből az ágakból kitehettek ugróiskolát, vagy más ugrálós pályát.

Nemcsak a siker, hanem a jóleső fáradtság is garantált a végére!


Egyre figyeljetek nagyon: vigyázzatok a természetre (http://www.termeszetvedelem.hu/)! Az erdő elsősorban az állatok és növények otthona. Tartsátok tiszteletben a „házaikat”, ahogy a sajátotokat is. Ha pedig szépíteni is szeretnétek – például – a gyerekszobát, tegyétek ki a gesztenyedíszeiteket vitrinbe, kispolcra, vagy a gyermek emlékőrzőjébe.

Ha tetszett a blogcikk, oszd meg bátran másokkal. Kövesd a Facebook- és Instagram-oldalunkat is, hogy mindig azonnal értesülj az újdonságainkról, akcióinkról, híreinkről!